Dolarul american s-a apreciat cu 0,4% față de euro, la 1,2323 de unități pe euro, aceasta fiind cea mai bună evoluție a monedei americane față de euro din august 2012.
„Trendul de creștere al dolarului probabil va continua, ca urmare a ceea ce se întâmplă în afara Statelor Unite, întrucât acest fapt este la fel de important, dacă nu chiar mai important decât ce se întâmplă în SUA”, a declarat Steven Barrow, analist la Standard Bank din Londra.
Consiliul Guvernatorilor BCE se întrunește joi în ședința lunară de politică monetară pentru a discuta necesitatea luării unor noi măsuri de stimulare a economiei europene.
De asemenea, dolarul american s-a apreciat cu 0,2% față de yen, la 119,41 unități, marcând cel mai înalt nivel atins de dolar față de moneda japonetă din august 2007 până în prezent.
Creșterea monedei americane a fost sprijinită de revenirea puternică a pieței muncii din SUA. Companiile americane au creat 200.000 de locuri de muncă în noiembrie, pentru a zecea lună consecutiv, conform estimărilor economiștilor consultați de Bloomberg. Datele oficiale vor fi publicate vineri.
În același timp, scăderea prețurilor la petrol contribuie la accelerarea consumului, potrivit lui Stanley Fischer, vicepreședinte al Rezervei Federale din SUA.
Prețul barilului de petrolul Brent a coborât luni la 67,53 de dolari, marcând minimul ultimilor cinci ani. Miercuri, barilul de petrol era cotat la 70,8 dolari.
În luna octombrie, Rezerva Federală a încheiat programul de achiziții de obligațiuni, însă a anunțat că va păstra dobânda de politică monetară aproape de zero pentru o perioadă „considerabilă”.